Autisme en aanverwante stoornissen (PDD-NOS, Asperger, MCDD)

Wat is autisme?

Parenting-Makes-HealthyAutisme is een ontwikkelingsstoornis die zich niet makkelijk laat omschrijven. Dit komt doordat autisme zich niet alleen op verschillende manieren kan uiten, maar ook in diverse mate. Wij gebruiken bij voorkeur de term autisme-spectrumstoornis (ASS). Binnen dit spectrum vallen naast klassiek autisme ook de stoornissen PDD-NOS, de stoornis van Asperger en MCDD, die verderop zullen worden toegelicht.Autisme is een complexe stoornis in de ontwikkeling van wederkerige sociale interactie en communicatie die waarschijnlijk berust op een vroege stoornis in de ontwikkeling van de hersenen. (Van Berckelaar-Onnes 2004).

Binnen Psychologen Praktijk Timmers hebben wij een brede kennis en ervaring met autisme-spectrumstoornis (Vanaf nu afgekort met ASS). Deze kennis en ervaring hebben wij gebundeld in ons behandelaanbod wat al even complex is als de stoornis zelf. Omdat elk kind, op elke leeftijd in elke unieke opvoedingsomgevingt zijn of haar eigen unieke sterke en zwakke kanten zal hebben, is het lastig om een generalistisch aanbod te schetsen. Toch zijn er wel een aantal 'standaard' behandel en begeleidingsvormen te definieren. Waarbij maatwerk binnen het aanbod voor ons vanzelfsprekend is. 

Wat is ASS, video van de NVA

Diagnostiek bij vermoeden van ASS

Waarom is een diagnose belangrijk?

Ouders, leerkrachten, omgeving willen graag weten waarom een kind bepaald gedrag laat zien. Het is belangrijk te weten hoe een kind denkt, wat hij voelt en bedoelt. We willen graag begrijpen waarom hij/zij angstig of in paniek raakt, waarom hij /zij zo heftig reageert op onverwachte situaties, veranderingen etc. Je kunt hem /haar dan beter helpen zijn wereld begrijpelijk te maken. Immers, het welzijn en geluk van het kind is waar het om draait.
Wanneer een diagnose gesteld is kan er ook meer hulp ingezet worden die vergoed wordt.

Na de diagnose ASS: begrip & onbegrip

De het proces wat leidt tot een diagnose ASS is een proces wat als het goed is leidt tot een beter begrip van het kind. Maar toch is er ook vaak onbegrip. Dit komt omdat diagnoses makkelijk gebruikt worden om mensen vooraf te beschrijven: "hun zoon heeft Autisme dus hij kijkt je niet aan en zal zich ook wel niet voorstellen". Hiermee doe je mensen met een psychische stoornis ernstig tekort. 

Hoewel ASS inderdaad een stoornis is die in aanleg aanwezig is en dus niet zal verdwijnen gedurende het leven, is de impact van de stoornis op het dagelijks leven wel te verminderen. Dit is dan ook waar behandeling en begeleiding zich op moet richten. En wellicht is de diagnose op een zeker moment dan helemaal zorelevant niet meer.

Gouden standaard ADOS 2

ADOS 2; de gouden standaard voor de al dan niet diagnose van Autisme. Waarom is dat?

Er is veel te doen over diagnostiek en diagnoses in de psychologie op dit moment. Wordt er over gediagnosticeerd of juist te weinig? En wat is nu eigenlijk het criterium om een diagnose te stellen? Voor de diagnose van autisme zijn deze vragen helemaal complex. Het is vaak erg lastig om 'normaal' gedrag te onderscheiden van 'ab'normaal gedraag. We spreken over een spectrum van normaal tot zeer beperkt in het dagelijks leven en toch is het doel om daar een onderscheid te maken in diagnostiek. Wie heeft er nu trekken van de stoornis en daarmee wel klachten maar niet een ontwikkelingsstoornis, en waar is de diagnose gerechtvaardigd (slechts de top 5% van cliƫnten).

Subcategorieƫn

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535

Extra locaties

Molenstraat
Molenstraat 44
4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

Locatie Havenrijck
Haven 19-21
4941 DE Raamsdonksveer
Gratis parkeren voor de deur

 
 

Kijk ook eens op:

Youtube, voor interessante filmpjes

Voor een andere aanpak dan praten alleen:

Lerendoorervaring.nl

Onze locatie in Oosterhout is door herinrichting van de Heuvel moeilijker bereikbaar en kan parkeren een probleem zijn. U kunt gratis parkeren op het Slotjesveld of betaald parkeren op de volgende straten in de buurt; De Braak, Mathildestraat, Heuvelstraat of Bouwlingplein. Onze excuses hiervoor.