Fibromyalgie & rTMS

schouder pijnWij doen onderzoek naar de vraag of rTMS een verminderend effect kan hebben op de pijnklachten bij Fibromyalgie. Door electromagnetische stimulatie van de motorische schors van de hersenen kunnen pijnklachten afnemen zo is uit onderzoek gebleken. Ook bij Fibromyalgie zijn er diverse internationale studies die dit laten zien. Voor ons voldoende reden om te kijken of rTMS verlichting kan bieden bij fibromyalgie en ook hoe dit effect zich ontwikkeld in de klinische praktijk. In geen van de studies is rTMS gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (de eerste keuze van interventie bij Fibromyalgie op dit moment).

Hoe gaan wij te werk

De behandeling met rTMS is een intensieve behandeling, er wordt 3x per week behandeld met het rTMS apparaat. Omdat er actief ingegrepen wordt in het brein is een (Q)EEG vooraf noodzakelijk. Dit wordt altijd ook door ons gedaan. De stimulatie vindt vervolgens plaats en wordt in overleg met de u wel of niet gecombineerd met behandeling bij één van onze psychologen middels CGT. Wanneer er naast de fibromyalgie ook sprake is van depressie, dan is een gecombineerde behandeling van rTMS met CGT altijd geïndiceerd. Wel wordt er dan begonnen met rTMS op de motorische schors.

Werkt het?

rTMS heeft effect bij depressie en er zijn aanwijzingen dat rTMS op de motorische schors de pijnklachten bij Fibromyalgie kan verlichten. Wij houden altijd aan dat deze verlichting binnen 10 sessies merkbaar moet zijn. Is er na 10 sessies geen enkel effect, dan is het eventueel interessant om een protocol te wisselen naar 10 behandelingen op de dorsolaterale prefrontaal cortex. Dit gebied is bekend van succesvolle depressie behandelingen en wordt ook genoemd als effectief bij Fibromyalgie in diverse studies.

Wanneer er een effect optreed binnen de eerste 10 sessies dan is het sterk geadviseerd om nog 10 sessies te doen om het effect uit te breiden. In het totaal moet u dus rekening houden met minimaal 10 tot 20 sessies.

Doel van de verlichting is niet het genezen van Fibromialgie, maar wel om de impact van de pijn op uw dagelijks leven te verminderen en zo de kwaliteit van leven verbeteren. 

Pagina 1 van 2

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535
Fax nr. 085 48 67 325

Algemene voorwaarden

Locatie Raamsdonk

Molenstraat 44 Psychologen Praktijk Timmers

Molenstraat 44, 4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

 

 

Bereikbaarheid

Telefonisch zijn wij maandag t/m donderdag tussen 08.30u en 12.15u bereikbaar. Buiten die tijden is ons secretariaat gesloten en kan het zijn dat alle behandelaren in consult zijn. U kunt dan gebruik maken van voicemail.

U kunt altijd contact leggen via onze online contactformulieren, ook voor een intake. Desgewenst bellen wij u terug.