Wat gebeurt er?

Kinderen in de puberleeftijd maken veel verandering door. Lichamelijk, maar ook psychisch en in hun leefomgeving. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van seksualiteit en de daarbij behorende lichamelijke kenmerken. Die kan leiden tot onzekerheid en schaamte, afhankelijk van de leeftijd van inzet van verandering. Met name bij meisjes speelt dit soms sterk, omdat zij de meest zichtbare lichamelijke ontwikkeling doormaken en in de regel eerder dan jongens. Zoals het woord al zegt, in de regel. En waar regels zijn, zijn uitzonderingen die tot onzekerheid kunnen leiden. In de leeftijd van 14 tot 18 jaar is dit verschil soms heel erg duidelijk zichtbaar. Jongens zijn soms nog echt jongens, waar meisjes soms al lijken op jonge vrouwen.

Zooooveel nieuwe dingen

Naast lichamelijke ontwikkelingen verandert er vaak ook een hoop in de omgeving van een tiener. Dit begint met de overgang van de basisschool naar middelbare school. Dit is een stap van oudste van de school naar jongste en vaak een stap van een kleine bekende omgeving naar een (veel) grotere, onbekende omgeving. Er komen andere en vaak wisselende leerkrachten en nieuwe klasgenoten. Dit leidt soms tot het verbreken van hechte vriendschappen of de groei van nieuwe. Hoe dan ook, de sociale omgeving van een tiener staat even op zijn kop.
 
Later tijdens je middelbare school krijg je hechte vriendschappen en ook liefdesrelaties ontstaan en worden verbroken. Hoe dan ook, de sociale omgeving van een tiener staat met regelmaat op z’n kop. Daardoor moet je vaak weer opnieuw je plek in de groep vinden.

Vallen en opstaan en soms hard je neus stoten

Met al deze veranderingen verandert er ook nog het een en ander in het denken en doen. De pubertijd is de overgang naar zelfstandigheid. Dit brengt dus ook loskomen van je ouders met zich mee en het verkennen van nieuwe mogelijkheden en grenzen. Oorzaak en gevolg overzien wordt ontwikkeld, maar is nog helemaal niet vanzelfsprekend op deze leeftijd. Deze ontwikkeling gaat gepaard met het opzoeken van grenzen en soms met vallen en opstaan of hard je neus stoten. Voor het laatste zijn vaak de vanzelfsprekende autoriteiten de klos: ouders en leerkrachten.Groepsdruk en ontwikkelen van je eigen identiteit zijn actuele thema’s die zich kenmerken bij vooral 14 tot 18 jarigen.

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535

Extra locaties

Molenstraat

Molenstraat 44, 4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

 

 
 

Kijk ook eens op:

Youtube, voor interessante filmpjes

Voor een andere aanpak dan praten alleen:

Lerendoorervaring.nl