4 doelen tijdens een PMT-weekend

Autisme heeft impact op het dagelijks leven en op heel veel facetten hiervan. Dat komt omdat de manier van informatie verwerking en daarmee de manier van leren en dus ontwikkelen, anders is. Anders betekent dus niet onmogelijk, maar wel uitzonderlijk en uitdagend!

Onze praktijk biedt daarom een speciaal vormgegeven behandeling aan gedurende een weekend en in een groep. Door onze therapievorm in een weekend te gieten behalen we een aantal voordelen:

 

Doel 1 van de therapie

De groep is een ideaal leermedium als het gaat om stimuleren van ontwikkeling van sociaal gedrag. Immers, sociaal gedrag voer je bij voorkeur uit met leeftijdgenoten (peergroup). Alleen, jongeren met autisme mee laten doen met een groep jongeren zonder autisme, betekent dat de lat te hoog wordt gelegd. En een lat die te hoog ligt, levert geen leerrendement maar alleen maar frustratie en bevestiging dat je het niet kunt. Daarom werken wij met een groep die bestaat uit kinderen met autisme, ADHD (om wel wat vermenging en diversiteit te hebben) en soms ook gedragsproblemen of emotionele problemen (depressieve jongeren, of andere problemen in ontwikkeling of sociale omgeving). De rode draad is: iedere deelnemer heeft een leerdoel in sociaal contact en in het adequaat functioneren in het dagelijks leven.

Doel 2

Daarmee komt doel 2: in een weekend komen de deelnemers bijna alle facetten tegen van het dagelijks leven. Het is een weekend ervaringsgericht leren en werken aan jezelf.

Doel 3 en 4

Het weekend is een ontlasting voor de thuissituatie (respijtzorg) en een leuk en gezellig weekend voor de deelnemers. Maar wij zeggen: als het kind dan toch bij ons is, om even thuis te ontlasten, dan kunnen we toch ook direct werken aan het verminderen van de last? Daarmee voorkomen we ook dat het kind of de tiener leert dat het altijd in een uitzonderingspositie moet functioneren. Wij organiseren geen skivakanties voor mensen met autisme en wij geven niet de boodschap dat je alleen naar een pretpark kunt met (ons als) begeleiding. En daarmee halen we doel 4: doorbreken van de uitzonderingspositie en leren functioneren in de alledaagse samenleving.

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535

Extra locaties

Molenstraat

Molenstraat 44, 4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

 

 
 

Kijk ook eens op:

Youtube, voor interessante filmpjes

Voor een andere aanpak dan praten alleen:

Lerendoorervaring.nl