rTMS tegen depressie, een alternatief voor medicatie

Hier vindt u specifieke informatie over onze rTMS-behandeling bij depressie, Een alternatief voor medicatie. Ook zult u enkele links vinden naar de website van Brainclinics omdat zij veel onderzoek doen op het gebied van specifieke neuropsychologie, behandeling en rTMS. rTMS is één van de nieuwste behandelmethoden en vormt voor een groeiend aantal mensen hét alternatief voor medicatie en antidepressiva.

 Liever geen medicatie?

Binnen psychologenpraktijk Timmers  wordt de rTMS behandeling aangeboden als alternatief voor medicatie. rTMS staat voor repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie (ook wel TMS of magneettherapie genoemd).

Hoe werkt dat nou precies?
Bij rTMS stroomt een sterke elektrische stroom door een spoel die op het hoofd geplaatst wordt. In de spoel wordt de stroom omgezet in een sterk magnetisch veld. Dit veld wordt vervolgens in pulsen omgezet die de spoel van het apparaat verlaten. De pulsen kunnen gemakkelijk door de schedel dringen en zo de hersenen bereiken.In onze praktijk wordt rTMS therapie gecombineerd met gesprekken met een psycholoog. Hierbij worden psychologische technieken zoals gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie gebruikt. Deze therapie wordt uitgevoerd in samenwerking met een team van specialisten zoals een Gezondheidszorgpsycholoog, een neuropsycholoog en een rTMS specialist.


Voor wie?
rTMS is alleen mogelijk bij volwassenen, kinderen mogen geen rTMS behandeling ondergaan. Verder zijn er maar beperkte redenen waarom u geen behandeling kan ondergaan. De belangrijkste reden is de aanwezigheid van hersenletsel, of epilepsie. Heeft u epilepsie, of heeft u ooit een TIA of hersenbloeding gehad, of hersenchirurgie ondergaan? Dan kunnen wij u helaas niet behandelen.Verder is rTMS toepasbaar bij iedereen die last heeft van depressieve klachten, licht of zwaar, al 20 jaar of nog maar net. Let wel, depressie gaat vaak gepaard met andere stoornissen. Dit kan invloed hebben op de effectiviteit van de behandeling.de RTMS richt zich op depressie, en niet direct op bijkomende klachten zoals angst, psychose, manische depressie, of persoonlijkheid problemen of stoornissen.

Werkt rTMS?
In oktober 2008 werd rTMS goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (overheidsorgaan die kwaliteit en veiligheid controleert voor de volksgezondheid). Ook werd er door de Nederlandse gezondheidsraad een positief signalement afgegeven over rTMS bij Depressie. Hierdoor, kan rTMS behandeling van depressie als een bewezen effectieve behandeling gezien worden.Wij doen ook onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling, in samenwerking met Brainclinics. Op deze site vindt u meer informatie over de resultaten van die onderzoeken.

U vindt videofragmenten en andere zaken over onze behandeling en depressie in het algemeen in de media op een apart gedeelte van deze site, klikt u daarvoor op onze sectie over rTMS in de media.

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535

Extra locaties

Molenstraat

Molenstraat 44, 4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

 

 
 

Kijk ook eens op:

Youtube, voor interessante filmpjes

Voor een andere aanpak dan praten alleen:

Lerendoorervaring.nl